Varsinais-Suomen Sininauha koordinoi Turun Asunnottomien yötä

Ihminen tarvitsee yksityisyyttä ja hengitystilaa, oman turvapaikan, jossa rauhoittua”

Vuonna 2017 Suomessa oli yhteensä 7112 asunnotonta. Turussa asunnottomia oli 452 henkilöä ja määrä on edelleen kasvussa. Edellä mainituista 452 henkilöstä 98 oli naisia ja 107 nuoria.

17.10. on YK:n kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi. Tuolloin Suomessa vietetään Asunnotttomien yötä. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon.

 

Turussa tapahtuma jatkuu kellon ympäri läpi yön

Turun Asunnottomien yö 2018 -tapahtuman järjestelyjä koordinoi Varsinais-Suomen Sininauha.

Tapahtuma alkaa Vanhalla Suurtorilla ke 17.10. klo 18.00 ja päättyy to 18.10. klo 06.00.  Tapahtumassa luvassa on keskusteluja, live-musiikkia ja tulishow, sekä ruuan, vaatteiden ja hygieniatarvikkeiden jakoa.

 

Järjestöllä paljon asianatuntemusta asunnottomuudesta

Myös Varsinais-Suomen Sininauha ry:n asiakaskunnasta moni on edelleen tai on joskus ollut asunnoton. Erityisesti asunnottomuusongelma näkyy Varsinais-Suomen Sininauhan Vastuullisesti Vapauteen -hankkeessa, jossa tuetaan vankilasta vapautuvia alle 30-vuotiaita miesvankeja.

Hankkeessa on asiakkaita, joilla ei ole vankilasta vapautuessaan mitään pysyvää osoitetta. Kun asunto puuttuu, vapautuneen on lähes mahdotonta keskittyä oman elämän rakentamiseen tai rikoksettoman ja päihteettömän elämäntavan opetteluun. Elämästä tulee jatkuvan stressin täyttämää kavereiden nurkissa kiertelyä, päihteistä pakokeino ja rikoksien tekemisestä tapa selviytyä. Näin huono kierre jatkuu vankilasta pääsyn jälkeenkin.

Osoitteettomuus aiheuttaa ihmiselle arjessa monenlaisia käytännön ongelmia. Esimerkiksi työpaikan saaminen tai opiskelu on äärimmäisen hankalaa. Myös raha-asioiden hoito ja postin tai puhelinliittymän saaminen  vaikeutuvat.

”Ilman asuntoa on vaikea laittaa itselleen ruokaa tai peseytyä säännöllisesti. Asunnottomuus kuormittaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä”, Vastuullisesti vapauteen -hankkeen projektipäällikkö Minski Niemi sanoo.

Asunnon saamista mutkistaa asiakkaan luottotiedottomuus. Yhteiskunnassamme ennakkoluulot ja rasistiset rakenteet vaikuttavat esimerkiksi siten, että vankilataustan lisäksi asiakkaan tatuoitu ulkonäkö tai esimerkiksi ulkomaalaiselta vaikuttava nimi saattavat vaikeuttaa ainakin yksityisiltä markkinoilta asunnon saamista.

”Näin ei tietenkään pitäisi olla”, Vastuullisesti Vapauteen -hankkeen ohjaaja Cathina Sandelin sanoo.

Asunnottomien määrän kasvuun vaikuttaa myös päihde- ja mielenterveysongelmien hoitokäytäntöjen muuttuminen.

Ennen oli hoitokoteja. Kun laitosmaista hoitoa on vähennetty, näkyy se suoraan asunnottomien lukumäärän kasvuna”, Minski Niemi kertoo.

Asunnottomuutta aiheuttaa myös talousvaikeuksien ja mielenterveys- ja päihdeongelmien limittyminen. Arjen auttamistyössä näkyy ongelmien ylisukupolvisuus eli niiden periytyminen sukupolvelta toiselle.  Varsinais-Suomen Sininauhan asiakkaista monet ovat perheissään jo toisen tai kolmannen polven pitkäaikaistyöttömiä, päihderiippuvaisia tai mielenterveyden häiriöistä kärsiviä. Tämä lisää riskiä joutua asunnottomaksi. Järjestön mukaan asunnottomuuden kasvu onkin akuutti yhteiskunnallinen ongelma, jonka syntymekanismeihin on kiinnitettävä enemmän huomiota ja joka tulisi ratkaista nopeasti. Oma koti on jokaisen ihmisoikeus.

Ihminen tarvitsee yksityisyyttä ja hengitystilaa, oman turvapaikan, jossa rauhoittua”, Minski Niemi Vastuullisesti Vapauteen -hankkeesta sanoo.